Hjulinställning

Varför ska bilägaren kosta på sig en fyrhjulsmätning?

En bil med korrekt inställda hjul drar mindre bensin, den sliter däcken långsammare, den är bekvämare att åka i och den är säkrare att färdas i. Allt givetvis i jämförelse med en bil där ett eller flera hjul har fel på en eller flera hjulvinklar.

Sammanfattningsvis blir du som bilägare lyckligare eftersom du får en bil som är behagligare att köra och billigare att äga.

Hjulupphängningen på en modern bil är en komplicerad historia med många leder och lagringar. Sådant slits och botemedlet är reparation. Efter en reparation av hjulupphängningen bak eller fram, måste en hjulmätning göras eftersom hjulinställning krävs i 95 % av fallen.

Några viktiga fakta om hjulinställning:

 1. Minskat däckslitage är det mest påtagliga resultatet av en fyrhjulsinställning. Onormalt slitage beror nästan alltid på felaktig hjulinställning. Flera däcktillverkare ifrågasätter däckgarantin utan ett trovärdigt fyrhjulsmätprotokoll.
 2. Problem upptäcks tidigt. Hjulmätningen ger värdefulla signaler i god tid om skador och slitage på styrleder, lagringar, fjädring, bromsar, stötdämpare m.m.
 3. Säkrare bilkörning är en annan god effekt av att hjulen är korrekt inställda. Bilföraren kan bättre koncentrera sig på trafiken, medtrafikanterna, väglaget med mera i en bil som går bra på vägen. Asymmetrisk Caster gör att bilen drar åt ena sidan vid inbromsning, trots att bromsarna fungerar perfekt.
 4. Minskad bränsleförbrukning är ett verkligt trevligt resultat av en hjulinställning.
 5. Följande störningar i bilkörningen kan ofta bero på felaktig hjulinställning.
  • Vibrerande ratt
  • Skakningar trots balanserade hjul
  • Bilen drar åt sidan

 

Åksjuka eller grälsjuka barn kan vara ett resultat av att bilen är obekväm på grund av felaktig hjulinställning.